top of page

Wat we doen

Jaarvergadering

Jaarvergadering

Zondag 30,april 2023, Provinciaal Vormingscentrum Oostmalle, Smekenstraat 61, 2390 Malle (België). 

Een jaarlijks terugkerend evenement bij Scriptores is de jaarvergadering. Deze wordt medio

februari /maart gehouden in Provinciaal Vormingscentrum Oostmalle (België). Onze leden worden op deze vergadering op de hoogte gehouden van alle zaken betreffende de vereniging. Voor en na de vergadering is er gelegenheid één van de workshops te volgen.

Werkdagen

Werkdagen

Scriptores organiseert door het jaar heen werkdagen in België en Nederland met verschillende onderwerpen en docenten. 

Werkdagen worden gehouden van 10.00- 16.00 uur. Kosten: € 40 voor leden van Scriptores, € 50 voor niet-leden.

Weet u een geschikte locatie of wilt u een gastvrouw/gastheer zijn? Neem graag contact op met Mary Koperdraat (info@kalligrafie.nl of +31(0)338886817).

Tweemaal per jaar wordt er een weekendstage georganiseerd, telkens met verschillende docenten en onderwerpen. Deze worden gehouden in Provinciaal Vormingscentrum Oostmalle (België). 

 

Kosten: € 210 voor leden, € 230 voor niet-leden, inclusief maaltijden en 2 overnachtingen.

Weekendstage

Weekendstage

Voorjaarsstage

22040996-Scriptores nr. 3-2022-web_Pagina_22.jpg
22040996-Scriptores nr. 3-2022-web_Pagina_23.jpg
Zomerstage

Zomerstage 

Elke zomer worden drie docenten uit binnen-en buitenland uitgenodigd om een week les te geven. Elke docent richt zich op een ander facet van de kalligrafie.

lieve cornil.jpg

THEMA SCHRIFT EN CREATIEF DENKEN: “KalliSerendipiteit ” - docent Lieve Cornil


Over de stage 'KalliSerendipiteit'

'Serendipiteit': Door toeval of intelligentie iets ontdekken waar men oorspronkelijk niet op zoek naar was.

 

Praten over een stage waar het net gaat over toeval en ontdekking is geen sinecure. Omdat er mij gevraagd werd foto’s te tonen van reeds gemaakt werk, koos ik dan ook bewust voor abstracte detailfoto’s, eerder vaag en onduidelijk, om zo het toeval, onze hoofdrolspeler tijdens deze komende stage, een eerlijke kans te geven. Deze foto’s zijn dus niet representatief voor wat we gaan doen, maar zijn eerder als uitnodiging tot ontdekken bedoeld. Wie zich inschrijft voor deze stage kan niet anders dan zin hebben in het verleggen van grenzen, in een creatief avontuur en is bereid het te doorlopen proces te vertrouwen. Hoe kan je immers groeien als je alles al op voorhand weet?

 

Het is net in die onzekerheid dat je kan leren nieuwe wegen in te slaan in je kalligrafische ontwikkeling

Tijdens deze week werken we samen naar een eindproduct toe en leer je omgaan met onverwachte wendingen om zo tot een verrassend resultaat te komen. 

 

Iedereen is van harte welkom op deze stage, of je nu een beginner bent of al jaren aan de slag bent. Wat je wel echt nodig hebt is een open geest en een bereidheid flexibel te denken.

rachel Yallop (2).jpg

Yalloplate: een andere kijk op C of copperplate variaties - docent Rachel Yallop


Yalloplate, een nieuwe manier van kijken naar c of Copperplate, is een mogelijkheid om los te komen van de formele, beperkende stijl, een alternatief op de standaard. In deze week zullen we kijken naar de kenmerkende elementen van de immer verder
ontwikkelende 'Yalloplate' stijl. Daarnaast verkennen we een vernieuwende manier om naar letters te kijken. Veel 'regels' zijn gelijk, maar streekeinden, verbindingen, spatiëring en lettervormen kunnen veranderen zodat een eigen persoonlijke stijl ontstaat die subtiel en stijlvol, en ook zeer persoonlijk is

We bestuderen de karakteristieken van de onderkast en de kapitalen. Er zal veel aandacht voor detail zijn bij de analyse van de kenmerkende zwellijn en het belang van nauwkeurigheid hoe de letter in evenwicht te brengen.

 

Als we meer gevoel bij en kennis van deze stijl krijgen, gaan we uitzoeken hoe de letters samengevoegd kunnen worden tot een mooi ontwerp en onderzoeken we hoe eenvoudige krullen het werk kan kunnen verrijken. Deze elementen zijn belangrijk om tot een uitgebalanceerd ontwerp te komen in plaats van een werkstuk waarin de letters eenvoudig achter elkaar zijn geplaatst.


Rachel instrueert op een rustige en consciëntieusze wijze zodat iedereen de details en nuances van dit schrift zal doorgronden.

ute kreuzer.jpg

„Onder de oppervlakte“ - docent Ute Kreuzer

Om kalligrafiewerken te creëren, die verder gaan dan alleen mooi te zijn, zullen we de zomerstage met heel concrete oefeningen beginnen:

 

  • We zullen onze schrijfvloeistoffen verkennen. Zijn ze in water oplosbaar of watervast, transparant of dekkend, pastel van kleur of kleurrijk 

  • Hoe beïnvloedt ons papier ons ontwerp ? Is het glad of ruw, licht of donker, dik of dun?

  • Ook onze verschillende en geliefde kalligrafiegereedschappen zullen ons op deze reis begeleiden en helpen. Zijn ze traditioneel of expressief? Terughoudend of sterk?  Spitse pen, beitelpen of Colapen? Met elkaar zullen we je uitdrukkingsmogelijkheden opsporen. 

Aansluitend gaan we de mogelijkheden van onze woorden en teksten verkennen. Eén mogelijkheid hiervoor is het werken in lagen. Zo gaan we laag voor laag woorden, tekstfragmenten en letters toevoegen en zo een en ander zichtbaar maken en betekenis geven. Iets anders gaat dan meer naar de achtergrond en zo komen we langzaam tot de vorm die we zoeken. Contrasten als dik en dun, helder en donker, transparant of dekkend, formeel en gestueel…bieden mogelijkheden het werk te verrijken. We zullen in het diepe gaan, onder de oppervlakte kijken.

De eigen ideeën ontdekken en verder ontwikkelen, daarbij zal ik iedere deelnemer ondersteunen. Met elkaar zullen we observeren, wat zich al ontwikkeld heeft en dan met een volgende laag reageren op wat al bestaat. Het proces van het creëren zal belangrijk zijn en hierbij zal de schoonheid van het toeval een belangrijke rol spelen. 

loredana zega.jpg

Loredana Zega


Haar zomerstage: ‘Brush Textures & Embossing’


Een kwast reageert op een unieke manier, het is zacht gereedschap dat gebruikt kan worden als achtergrond van je kalligrafisch werk of als werkstuk op zich. Met de patronen en transparante banen van de kwast kun je genieten van alle mogelijkheden die dat te bieden heeft. Je onderzoekt vormgeving door het maken van vele lagen van letters in tegengestelde richtingen en zo met textuur en kleurgebruik te experimenteren.

 

Het effect is adembenemend! Naast een droge kwast techniek wordt geleerd hoe je een kleine tekst kunt invoegen gebruikmakend van een reguliere pen (kleinere punt dan je gewend bent) in je eindwerk. Embossing technieken die Loredana zich over de jaren heeft eigengemaakt - met kleur, metalen bladeren en verschillende druk om zo het effect te versterken - komen eveneens aan bod.

Inschrijven

Inschrijven

Beurzen

Scriptores is met een stand aanwezig op verschillende beurzen om bekendheid te geven aan de vereniging, leden te ontmoeten en nieuwe leden te werven.

Boekbindbeurs te Sint-Niklaas (B) 10 april 2022
Boekkunstbeurs te Leiden (NL) 5 en 6 november 2022

bottom of page